In 1899 werd de rasstandaard voor de Duitse herder aangenomen, wat de basis vormde van 'de Duitse Herder'. Oorspronkelijk waren er allerlei vachtsoorten en kleurstellingen binnen de Duitse Herder. In 1930 werd door de Duitse vereniging SV bepaald dat een puppie geboren met langstokhaar een fokfout was. Door deze maatregel werden de langstokhaar Duitse Herdershonden in die tijd echter uitgesloten van de fok. Toch ontstond er bij een aantal mensen de behoefte om te blijven fokken of te gaan fokken met de langstokhaar. Vooral gebruikt als gezinshond, voor bescherming en voor bewaking van de kudden.
Met de oprichting van het 'Langhaar-Schaferhunde-Verband Deutschland' in 1984 ontstond de Oudduitse Herdershond. De naam is ontstaan omdat men de oude kenmerken (kleur, haarlengte en rechte rug) wilde bewaren in de populatie. Er zijn binnen de Oudduitse Herdershonden twee type lijnen te onderscheiden: de Oost-Duitse (DDR) lijn, voornamelijk afkomstig uit het voormalig Oostblok, die vaak donkerder van kleur zijn en geblokter van bouw, en de West-Duitse lijn, die meer wat blondere kleurstelling kennen en qua kleur dichter bij de huidige Duitse Herders staan.

hector 

Het is allemaal begonnen met de herder Hector Linksrhein. Hij was middengroot, grauw van kleur, en qua uiterlijk wolfachtig, met de ruwe natuurlijke schoonheid van de wildernis. Daar stond de basis voor het nieuwe ras, de eerste Duitse Herder, kalm, vol zelfvertrouwen en als een koning tussen de andere dieren.
Hector kreeg een andere naam van zijn nieuwe eigenaar (Rittmeister Max von Stephanitz, een officier in het Duitse leger en erkend als stichtend vader van het nieuwe ras: de Duitse Herder): Horand v Grafrath, (Grafrath de kennelnaam van Stephanitz), zo werd hij de eerste geregistreerde Duitse Herder en als nr. 1 ingeschreven in de registers van de nieuwe club. Voor Hector/Horand waren er herdershonden in alle mogelijke variaties van bouw, kleur, type, vacht, grootte en bekwaamheid.

Het is een mooi streven om de oude waarden en kleuren van de oorspronkelijke Duitse Herdershonden in de langharen variant te herstellen en te bevorderen. Zoals met de originele kenmerken: sterke zenuwen, robuuste gezondheid, stabiele karakters, rechte rug en de meer en meer terugkerende prachtige oude grauwe kleurvarianten.

Deel dit bericht via:
FaceBook  Twitter