19-02-2018
Bliss is loops geworden, er zit nu precies 4 maanden tussen de vorige loopsheid, dat was op 19-10-2017.  Op dag 10 van haar loopsheid wordt Bliss altijd gewillig. Ze gaat er voor staan en gooit haar staart opzij. We gaan nog wel progesteron laten prikken om het exacte moment te bepalen om haar te laten dekken.


26-02-2018
8e dag van de loopsheid, maandagochtend zijn we bij de dierenarts geweest om progesteron te laten prikken, het stond op 2.6, dus nog vrij laag. Woensdag weer terugkomen.


28-02-2018
10e dag van de loopsheid, het staat nu op 3.7, nog steeds laag maar ze zit nu wel tegen haar eisprong aan. En inderdaad, laat in de middag begint ze zich steeds aan te bieden, staart op zij gooien. En ja hoor, precies op de 10e dag. Vrijdagochtend weer terugkomen voor waarschijnlijk de laatste prik.


02-03-2018
12e dag van de loopsheid, ze staat nu op 6.5, dus de eisprong heeft ze gehad (de eitjes hebben 2 a 3 dagen nodig om te rijpen) en kan morgen en overmorgen gedekt worden! Gelukkig maar want we worden een beetje gek van mevrouw! Ze blijft zich maar constant aanbieden. Meteen Olga (het baasje van Hoppa) ingelicht en de afspraak staat op zaterdag om 16.00 uur, spannend!


03-03-2018
13e dag van de loopsheid. Om 16.00 zijn we in Nunspeet bij de dekmeester Ton Boxman, hij zal de dekking begeleiden en zal ervoor zorgen dat er geen ongelukken gebeuren, bij 2 onervaren honden kan het nog weleens misgaan. Hoppa is erg enthousiast als hij Bliss ziet/ruikt. Beetje te, want Bliss vindt hem te overweldigend en begint een beetje te snauwen dat ie wat rustiger aan moet doen. Beetje ‘hard to get’ spelen. Hoppa is hier niet van onder de indruk maar begrijpt wat ze bedoelt en doet rustiger aan. En dan  biedt ze zich aan en volgt er al vrij snel een koppeling.

Hoppa en Bliss
Happy couple gekoppeld

04-03-2018
14e dag van de loopsheid. Zondag hebben we de afspraak om 13.00 uur staan. Ze zien elkaar en het gaat nu wel heel snel. Hoppa! En vast. Dat heeft ongeveer een kwartiertje geduurd. Die Hoppa heeft zijn naam eer aan gedaan! De dagen hierna is Bliss gelukkig lekker rustig en valt ze ons niet meer lastig. We gaan flink duimen dat het gelukt is!!!

 
 

17-03-2018
dag 15 van de dracht, de eerste 11 dagen heeft ze gegeten als een havenarbeider, ze had de hele dag honger. Daarna wilde ze af en toe ‘s morgens niet eten. Bliss haar tepels zijn groter en roze. Ik krijg ook steeds meer het gevoel dat ze echt zwanger is. Of zou dat wishfull thinking zijn….


24-03-2018
dag 22 van de dracht, Bliss wordt met de dag aanhankelijker en knuffeliger, het was al een knuffelkont eerste klas maar nu is het bij het extreme af! De meeste ochtenden wil ze niet eten, wel eet ze vaak gras, ze heeft last van ochtendmisselijkheid. Bliss had vandaag wat taaiachtige slijm uit haar vulva, dit zou het bewijs moeten zijn dat de dekking echt geslaagd is oftewel drachtig! De melkstrengen beginnen zich ook al te ontwikkelen en haar buik voelt wat gespannen aan.

 

29-03-2018
dag 27 van de dracht, Bliss heeft vanmiddag weer achter de herten aangezeten, deze komen nu zelfs overdag het park in. Vanaf nu komt ze niet meer van de flexlijn af. Ze heeft nog steeds last van ochtendmisselijkheid, af en toe heeft ze 's nachts slijm gespuugd, en wilt dan niet eten maar gelukkig haalt ze de schade later op de dag dubbel en dwars weer in. Dan blijft ze ook de rest van de dag honger houden. Ze is sinds verleden week een pond aangekomen en weegt nu 34.8 kg.


31-03-2018
dag 29 van de dracht, Bliss wordt wat slomer, is sneller moe en slaapt veel. Sinds vorige weekend voelt haar buik gespannen aan en dat is alleen maar toegenomen en ook de melkstrengen begin je nu goed te voelen. Ik kan nu ook wat bobbeltjes voelen! Het is wel zeker dat ze zwanger is! A.s. donderdag 5 april staat de echo gepland en hebben we 100%  zekerheid en bewijs dat het ook zo is.


05-04-2018
dag 33 van de dracht, vandaag de drachtecho! Meteen weer even gewogen: 36kg ! Wow, ze is ruim een kilo aangekomen sinds verleden week. Toch maar een beetje uitkijken dat ik haar niet teveel verwen. Eerst werden er wat haren weggeschoren op haar buik zodat het apparaat niet gehinderd wordt. De dierenarts vroeg of we er bezwaar tegen hadden de echo te doen terwijl Bliss zou blijven staan ipv op haar rug te liggen, nee natuurlijk niet, beter zelfs. Zodra ze het apparaat tegen haar buik aanlegde, zagen we meteen een pup in beeld komen! Echt schitterend! Ons meissie is drachtig. Bliss en Hoppa worden papa en mama :-) We zijn zo ontzettend blij!  Daarna hebben we nog een aantal pupjes gezien, allemaal zwaaiend en trappelend, echt zo gaaf om te zien. Wat een wonder weer…

dag 33
dag 33

07-04-2018
dag 35 van de dracht, Bliss is nu precies 5 weken drachtig en ze heeft de hele dag honger, niet normaal. Helaas voor haar kan ik haar niet onbeperkt eten aanbieden, dan zou ze teveel vet kweken en dat zou niet bevoordelijk zijn voor de bevalling. Eigenlijk heeft ze de laatste 2 a 3  weken pas echt meer eten nodig, want dan groeien de pups het hardst. Ze heeft wel weer veel meer energie en is weer behoorlijk druk buiten, eenmaal binnen gaat ze weer liggen slapen. 

trotse aanstaande moeder
 

14-04-2018
43e dag van de dracht. Met Bliss gaat het uitstekend, ze eet goed en haar buik is nu zichtbaar dikker. Afgelopen week is ze weer ruim een kilo aangekomen en weegt nu 37,3 kg. Ze krijgt 3 keer per dag eten, 's morgens brokken van Purizon, 's middags 500 gram kvv en 's avonds ook 500 gram kvv met wat zalmolie en tussendoor nog wat gedroogde kipfilet en rodiworst. En om de 3 dagen een geklutst eitje. Rond deze tijd van de dracht gaan de baarmoederhoorns zich ontvouwen zodat de pups de ruimte krijgen om te groeien. Hierdoor zou ze wat last kunnen krijgen van haar darmen, het moet allemaal weer zijn plekje krijgen. Rond de 45e dag zien de foetussen er als mini-hondjes uit, het geslacht is bepaald en de huidskleur begint zich te ontwikkelen. We hebben de werpkist klaargezet zodat ze daar alvast aan kan wennen. Af en toe ligt ze erin maar het liefst ligt ze nog steeds naast de bank waar ik zit...en Bailey heeft 'm vaak ingepikt. Ook zij is drachtig en aangezien ze denkt dat ze een hondje is, vindt ze dit wel een geschikte plek voor haar.

baarmoederhoorns
Bliss en Bailey samen in de werpkist

21-04-2018
50e dag van de dracht. Met Bliss gaat het goed. Ze had het afgelopen dagen wel wat zwaarder door het warme weer en ook heeft ze af en toe last van haar darmen maar dat is ook wel logisch, het komt nu ook een beetje in de verdrukking te zitten. Haar buik groeit langzaam maar gestaag, ze draagt de puppy's vrij hoog. Bij een tweede zwangerschap zal het allemaal veel eerder uitzakken en zichtbaar zijn. Ze is afgelopen week ruim anderhalve kilo aangekomen en dat is netjes. Ze krijgt nu 4x per dag een maaltijd zodat het voor haar wat makkelijker te behappen is. Ze zit nu op 1.5kg kvv per dag, de brokken bekijkt ze niet meer, alleen het beste en het lekkerste voor mevrouw. Ze is nog steeds slank en als ze begint te draven, ziet dat er nog steeds machtig mooi uit. Zo krachtig en verend, alsof het haar totaal geen moeite kost. Ook gaat ze nog graag op mollenjacht en graaft ze of het haar lieve lust is (ik maak het gat ook weer dicht daarna, no worries) en verdwijnt regelmatig haar kop in zo'n hoop. We lopen nu 5x een half uur, vaak zijn we langer dan een uur buiten maar dan nemen we halverwege een pauze en gaan dan lekker in de schaduw van het mooie lenteweer genieten. Zo komen we de tijd wel door ;-) Nog maar 2 weekjes en dan is het zover...

foetus van 7 weken
wat glanst ze weer mooi
Bliss steekt haar kop in het zand....

23-04-2018
dag 52 van de dracht. Gisteren en vandaag heb ik de pups voelen bewegen in de buik, zo gaaf weer! Volgens mij liggen ze wel steeds tegen haar darmen aan te drukken want ze moet nu elke 3 uur een beetje ontlasten. Ze heeft ondertussen al behoorlijke uiers gekregen en er komt al melk uit! Mooi, dat werkt gelukkig ook. En nu het een stuk minder warm is, voelt Bliss zich ook een stuk beter en kwieker buiten, maar slapen doet ze nu ook erg veel.

 

25-04-2018
54e dag van de dracht. Bliss besteedt nu veel tijd aan het poetsen, alles wordt alvast goed schoongewassen voor de pups. Ze ligt nu ook het liefst in de werpkist, dat is nu echt haar nest geworden. Het gaat nu wisselend met Bliss, de ene dag is ze heel energiek en eet dan ook veel en de andere dag lijkt ze pijn in haar buik te hebben en is dan heel rustig en heeft dan weinig trek in eten. De pups beginnen nu ook steeds meer te bewegen en Bliss zal dat ongetwijfeld merken en soms ook last van hebben, arme Bliss, nog anderhalve week te gaan!

heerlijk slapen in haar eigen nestje
lekker nonchalant zitten bij het bollenveld met tulpen
en maar poetsen....

28-04-2018
dag 57 van de dracht. We gaan week 9 in en kunnen gaan aftellen. Bliss is buiten met regelmaat behoorlijk actief maar eenmaal binnen duikt ze meteen de werpkist in om vervolgens daar voor een aantal uren niet meer uit te komen. Ze heeft een graafspelletje bedacht sinds ze een week of 9 was, ze gooit het zand, bladeren of sneeuw naar achteren en dan rent ze erachter aan, dat vindt ze zo leuk om te doen, dus dat doet ze nog steeds, gekkie. Ze is afgelopen week bijna 2,5 kg aangekomen, maar de laatste ochtenden laat ze haar onbijt staan en wilt pas ergens in de middag wat eten en dan ook nog eens met lange tanden, ze heeft er niet meer zo trek in. Misschien dat er een pup tegen haar maag aan drukt, dat zou kunnen. Maar rauw runderstoofvlees en gekookte kipdijfilet gaat er nog wel in bij mevrouw, dus hmmm tja, misschien toch wel lekkere trek? Ze weet in ieder geval wel wat lekker is :-) Helaas heb ik de mooie lange franjes van minstens 10 cm af moeten knippen van haar buik, ze had er last van met poetsen en voor de pups is het ook alvast een stuk fijner nu het kort geknipt is.

Bliss met haar mooie buikje, weliswaar zonder de lange franjes
en maar gek doen
ze gooit het zand naar achter en rent er dan achteraan
spelen?

30-04-2018
dag 59 van de dracht. De laatste loodjes...en die zijn toch echt het zwaarst, ook voor Bliss. Ze weet af en toe echt niet meer hoe ze moet liggen. Dan komt ze weer bij me liggen naast de bank, op haar rug, (kan me niet voorstellen dat dat lekker ligt) en dan gaat ze maar weer terug naar de werpkist op haar kussen. Toch is ze nog best fit en ze is gelukkig ook niet teveel aangekomen, tot nu toe 7 kg en dat is heel netjes. In eten heeft ze ook steeds minder trek, het poepen gaat steeds moeizamer (dat gebeurt iedere keer met een grom) en elke 3 uur moet ze naar buiten om te plassen en te poepen. Zodra ze in de tuin komt duikt ze meteen achter de struiken en wilt ze daar haar nest gaan maken, dat vindt ze waarschijnlijk toch een mooier plekje dan haar werpkist. We liepen eerst steevast iedere keer een half uur maar het gebeurt nu steeds vaker dat ze dan veel eerder rechtsomkeert maakt en weer naar huis wil. Als ze wat sneller begint te lopen hoor je die uiers steeds tegen elkaar aanklappen, het blijft een raar gehoor. Het valt allemaal niet mee. Als de puppies vandaag geboren zouden worden dan zijn ze in ieder geval levensvatbaar, op de 59e dag zijn de longetjes helemaal volgroeid. Bliss zou het denk ik helemaal niet erg vinden als het nu zou gaan gebeuren, ik ook niet. Het begint nu toch wel heel spannend te worden...

dit vindt ze wel een mooi plekje voor haar nest
op haar rug tegen de bank aan
 

01-05-2018
dag 60 van de dracht, Bliss was gisteren niet in haar goede doen. Ze wilde 's morgens niet eten, ze had geen zin om te wandelen, ze was wat onrustig, ze ging ook af en toe graven in haar werpkist maar laat in de namiddag was ze er weer helemaal. Ze ging weer eten en liep buiten ook weer lekker kwiek mee en wilde zelfs nog wat spelen. Ik heb haar nog gewogen en ze was sinds zaterdag toch nog 400 gram aangekomen, dus nu in totaal 7,5kg. Ik had haar gisteren een paar keer getemperatuurd en dat was steeds 38,3, dat lijkt hoog maar dat is normaal voor een hond. Indien de temperatuur met 1-2°C zakt tot 37,5-36,5°C, dan zal de bevalling binnen 12 tot 24 uur plaatsvinden. Maar toch is dat niet altijd zo, bij de 1e bevalling van Jazz was haar temperatuur 's morgens nog normaal en in de middag ging zij bevallen. Vannacht ben ik met haar buiten geweest voor een sanitaire stop en ben toen beneden op de bank verder gaan slapen. De komende week zal dit mijn slaapplek worden, zo kan zij me tenminste waarschuwen als het zover is. Ik heb haar wat oude lakens gegevens voor het geval ze deze wilt gaan verscheuren voor haar nest. Vanochtend wilde ze weer niet eten, eigenlijk wilde ze wel, ze vond het lekker ruiken en was enthousiast maar toch lukte het haar niet om te eten. We zijn al een paar keer buiten geweest maar zodra ze geplast en gepoept heeft, wilt ze meteen weer naar huis. Het zal geen dagen meer gaan duren. Misschien morgen of vannacht, wie weet. Alles staat inmiddels klaar voor het geval dat...

foetus 60 dagen
 

01-05-2018
dag 60 van de dracht. Bliss is bevallen! Stiekum hoopte ik toch dat ze nog even langer zouden blijven zitten zodat ze nog wat zouden groeien maar de pups dachten daar duidelijk anders over. 's Morgens was er eigenlijk nog niets aan de hand, temperatuur was ook nog steeds hetzelfde, ze wilde niet eten maar dat had ze de laatste ochtenden sowieso steeds. Om half elf ging ik haar uitlaten maar na de sanitaire stop wilde ze meteen weer naar huis, ook was ze wat onrustig. Ik heb haar goed in de gaten gehouden en rond 12.00 uur begon ze weeën te krijgen en om 15.30 uur werd Ches geboren (bandje oranje) een flinke grauwe meid van 580 gram. Bliss perste haar met gemak uit, net als haar moeder deed zij dat ook staand. Toen nog geen 10 minuten later kwam Chloe (bandje geel) eraan in een stuit maar ook deze werd vrij gemakkelijk eruit geperst, ook dit is een flinke meid (zwart) van 575 gram. Ze heeft hierna even pauze genomen en is uitgebreid haar pups gaan verzorgen en deze lagen dan ook binnen de kortste keren lekker bij mama te drinken. Om 17.20 uur werd er weer een meisje geboren: Ciara, (bandje rose) een wat kleiner meisje van 475 gram. 5 minuten later kwam er een dood pupje achteraan, deze was heel erg klein, zo zielig en zo jammer dat deze niet mocht leven...Bliss heeft toen een slaappauze ingelast en om 19.50 uur werd Cosmo (bandje rood) geboren, een zwart reutje van 455 gram, de kleinste van het nest. En de laatste kwam om 21.40 uur en dat was Caesar (bandje blauw) een zwarte reu van 470 gram. Allemaal zijn ze gezond en levendig en drinken goed. Bliss eet en drinkt ook goed gelukkig. We zijn zo ontzettend blij dat het goedgegaan is en zo trots op ons meiske. Ze heeft het erg goed gedaan en in het begin was ze wat overbezorgd om haar pups maar al snel zwakte dat gelukkig af. Ze is een zorgzame moeder en is helemaal bezeten van haar kroost. Ze wil ze ook absoluut niet alleen laten, maar ja af en toe moet dat toch echt wel. Even naar buiten voor de sanitaire stop, maar daarna weet ze niet hoe snel ze dan weer bij haar babys moet komen. We gaan weer een leuk avontuur beleven. Zo fijn ook dat het weer zo'n klein nestje is, net zoals als haar moeder ook 2x keer gedaan heeft. En ook beide keren 3 teefjes en 2 reutjes. Zo moeder zo dochter.

Ches: bandje oranje, grauw teefje
Chloé: bandje geel, zwart teefje
Ciara: bandje rose, grauw teefje
Cosmo: bandje rood, zwart reutje
Caesar: bandje blauw, zwart reutje

en maar wassen en verzorgen
eten en slapen
Bliss met haar pasgeboren kroost, zo trots
zo lief en kijk ze glanzen

Deel dit bericht via:
FaceBook  Twitter