Onder deze rubriek kun je verschillende informatie vinden over de Oudduitse Herder, zoals de geschiedenis, sociaal gedrag, temperament enz.

Wat is het verschil tussen de ODH en de Duitse herdershond?
Het verschil tussen de Oudduitse herdershond en de Duitse herderhond is de lengte van de vacht. Door zijn lange haren toont de Oudduitse herder machtiger dan de Duitse herder. Verder is zijn ruglijn recht en niet schuin aflopend zoals bij de Duitse herder. Zijn inzetmogelijkheden zijn net als bij de Duitse herder breed: beschermhond, diensthond, reddingshond, blindengeleidehond of familiehond.

Wat voor soort eigenaar past het beste bij dit ras/type?
Een Oudduitse Herdershond wordt veelal aangeschaft als een zogenaamde "huishond" omdat men in de veronderstelling is dat hij zo gemakkelijk in de omgang is vanwege zijn zachtaardig karakter. Dit is echter maar gedeeltelijk waar. Deze hond is erg slim en zal steeds met andere dingen komen om ergens onderuit te komen of om dat te doen wat hij zelf wil. De eigenaar/baas moet, om er voor te zorgen dat zijn hond niet over hem/haar heen gaat lopen, consequent optreden en duidelijk zijn als dat nodig is. Daarnaast moet hij een doortastende aanpak gebruiken omdat de hond een bepaalde mate van gevoeligheid heeft. Verder moet de eigenaar ook gevoel voor humor hebben, want hij kan vele registers opentrekken om zijn zin te krijgen. De eigenaar moet tijd en energie willen en kunnen vrijmaken voor de opvoeding en de ontwikkeling van zijn hond.

Is het een "beginnershond"?
De Oudduitse Herdershond is of beter gezegd kan ook geschikt zijn voor "beginners". Men mag en kan zich foutjes permitteren in de opvoeding. Foutjes kunnen veelal op een later tijdstip hersteld worden. "Beginners" kunnen het beste zich van te voren bedenken wat hun toekomstige hond wel en niet mag en dit dan consequent toepassen vanaf de eerste dag dat zij de hond krijgen.

 

hondenpootjes

Deel dit bericht via:
FaceBook  Twitter