De Oudduitse Herder is een zogenaamde draver. Hij heeft wel beweging nodig en hij vindt het heerlijk als hij los kan lopen/rennen. Wanneer men hem dagelijks een uur of anderhalf uur laat bewegen, is dat voldoende. Hij kan wandelingen van enkele uren maken, maar is ook tevreden wanneer hij een dagje wat minder kan lopen. Hij is geen hond die altijd op zijn eigen erf moet blijven rondlopen, ook al is de ruimte die hij tot zijn beschikking heeft nog zo groot. Op een gegeven moment krijgt hij dan geen of te weinig prikkels en dit gaat ten koste van fysieke en mentale gesteldheid.
Een Oudduitse Herder is een hond die graag wil werken, hetgeen weleens wordt vergeten en onderschat door menig liefhebber. Op enkele uitzonderingen na zijn zij niet of minder geschikt voor politie- of beveiligingshond. Het karakter is daar te zacht voor.

Waar hij erg goed in is:

  • Speuren: Door het voortreffelijke reukvermogen en zijn rustige, kalme, wel overwogen gedragingen en uithoudingsvermogen is hij gemakkelijk op te leiden tot speurhond. Daarnaast is hij ook geschikt voor het opsporen van verdovende middelen, wapens en explosieven.
  • Reddingshond: In dit werk laat hij buiten het reukvermogen zien dat hij ook een grote mate van zelfstandigheid heeft, hetgeen hij goed weet te gebruiken.jazzinactie
  • Hulphond c.q. geleidehond: Hij is slim en voelt heel goed aan hoe hij zijn baas kan helpen. Hij doet graag iets voor zijn baas en bekijkt de situatie eerst, alvorens te reageren.
  • Schapen/koeien drijven/hoeden: Over het algemeen zit het drijven/hoeden hem in de genen en zal het relatief weinig moeite en/of energie kosten, mede doordat hij ook makkelijk op afstand commando's opvolgt, om hem dit werk ook daadwerkelijk te laten uitvoeren.

Een Oudduitse Herder is graag bezig met zijn baas en is door zijn bouw atletisch en wendbaar. Hij is geschikt voor:

  • Gehoorzaamheid
  • Agility (behendigheid)
  • Flyball
  • Apporteersport

 

 

 

 

Bron: Hondenmanieren, Oudduitse Herdershond editie juli-augustus 2011

Deel dit bericht via:
FaceBook  Twitter